top of page

Stappenplan voor erfgenamen van een Kunst- en Antiekcollectie

Bijgewerkt op: 31 jul.


Het beheren van een zorgvuldig opgebouwde collectie kunst en antiek kan een uitdaging zijn, vooral als uw erfgenamen er weinig interesse in tonen. Een pro-actieve aanpak kan echter zorgen voor een bevredigende oplossing voor alle betrokkenen.

Het is gebruikelijk dat verzamelaars tijdens hun leven besluiten om hun collectie een nieuwe bestemming te geven, vaak ingegeven door de wens om kleiner te gaan wonen of om de last van het beheer van de collectie niet aan hun erfgenamen over te dragen.


Wat te doen met uw zorgvuldig verzamelde collectie kunst en antiek als de kinderen/erfgenamen er weinig belangstelling voor hebben.



 




Stap 1: Inventariseren en ontzorgen


De eerste stap in dit proces is inventarisatie: het vaststellen van de huidige waarde van uw objecten. Als gecertificeerd RegisterTaxateur bied ik deskundige ondersteuning om u te ontzorgen. Samen stellen we een plan op dat aansluit bij de waarde van uw collectie en uw persoonlijke wensen.


Ontzorgen met behulp van een plan en transparantie

 

Dat is het leuke van mijn vak! Voor elk object of collectie maken we een  plan voor verkoop en/of schenking.

 


Stap 2: Marktwaarde en verdelingswaarde


Na een zorgvuldige beoordeling van uw collectie, gaan we over tot stap twee: het bepalen van de markt- en verdelingswaarde.

Een gedetailleerde lijst van waardevolle objecten wordt opgesteld, compleet met actuele marktwaarden en, indien nodig, verdelingswaarden, vaak verrijkt met foto's voor een duidelijk en overzichtelijk beeld.


 

Stap 3: Verkopen en/of schenken


De kunst van het verkopen en schenken van kunst en antiek is een delicate aangelegenheid die zowel voldoening als uitdagingen met zich meebrengt.


Wanneer u overweegt om kleiner te gaan wonen of uw erfgenamen niet wilt belasten met de verkoop of schenking, biedt een goed doordacht plan uitkomst.

Dit plan omvat niet alleen de verkoop zelf, maar ook de mogelijkheid om objecten te schenken aan musea, erfgenamen of liefdadigheidsinstellingen.


Verkoop


Veiling

Het selecteren van het juiste veilinghuis is cruciaal, aangezien elk huis zijn eigen publiek en specialiteiten heeft.


Als expert in dit vakgebied is het mijn rol om de verkoop te faciliteren door de juiste contacten te leggen, data te coördineren en transport te organiseren. U blijft als eigenaar volledig op de hoogte van het proces en kunt de veilingresultaten online volgen.


Bemiddeling

In sommige gevallen kan het benaderen van verzamelaars in mijn netwerk een alternatieve route zijn.

 

Schenking


Wat betreft schenkingen, is het belangrijk om een bestemming te vinden die past bij uw affiniteit en waar uw bijdrage het meest gewaardeerd wordt.

Of het nu gaat om een museum dat uw objecten tentoonstelt of een goed doel dat uw steun kan gebruiken, zorgvuldigheid en transparantie staan voorop om ervoor te zorgen dat uw collectie de waardering krijgt die het verdient.


 Bovendien biedt schenking vaak fiscale voordelen. Ik raad u aan om hierover contact op te nemen met uw belastingadviseur voor gedetailleerd advies.





コメント


bottom of page