Vlaamse schilderkunst in de 18e eeuw
De Vlaamse schilderkunst in de 18e eeuw was een periode van artistieke bloei en vernieuwing. Een van de belangrijkste vertegenwoordigers van deze stroming was Jan Garemijn (1712-1799), die vooral bekend is om zijn portretten, historiestukken en genretaferelen. Hij werkte in de omgeving van Brugge, waar hij een invloedrijke rol speelde als leraar, academiedirecteur en stadsarchitect.
Jan Garemijn werd geboren in Brugge als zoon van een kunstschilder. Hij kreeg zijn eerste opleiding van zijn vader en van de Brugse meester Joseph-Benoît Suvée. In 1736 vertrok hij naar Parijs, waar hij studeerde aan de Académie Royale de Peinture et de Sculpture onder leiding van François Boucher en Jean-Baptiste Van Loo. Hij won verschillende prijzen en exposeerde op de Parijse salons.
Vrolijk genre-tafereel
Bakermat Brugge
In 1741 keerde Garemijn terug naar Brugge, waar hij een succesvolle carrière uitbouwde als schilder en tekenaar. Hij kreeg talrijke opdrachten van de lokale adel, de kerk en de burgerij. Hij schilderde vooral portretten, die zich kenmerken door een levendige uitdrukking, een elegante compositie en een verfijnde kleurbehandeling. Hij maakte ook historiestukken en genre-taferelen, die getuigen van zijn kennis van de klassieke oudheid en de Franse rococo.
Pedagoog èn Stadsarchitect
Jan Garemijn was niet alleen een begaafd kunstenaar, maar ook een gedreven pedagoog. In 1751 richtte hij samen met andere Brugse meesters de Academie voor Schone Kunsten op, waar hij les gaf in tekenen en schilderen. Hij was ook de eerste directeur van deze instelling, die hij moderniseerde en uitbreidde. Hij organiseerde tentoonstellingen, wedstrijden en lezingen om het artistieke niveau van zijn leerlingen te verhogen.
Jan Garemijn was ook actief als stadsarchitect. Hij ontwierp verschillende openbare gebouwen en monumenten in Brugge, zoals het stadhuis, het gerechtshof en het bisschoppelijk paleis. Hij combineerde daarbij elementen uit de barok, de rococo en de neoclassicisme. Hij droeg zo bij aan het verfraaien van het stadsbeeld en het bewaren van het culturele erfgoed.
Musea
Jan Garemijn was een veelzijdig en invloedrijk kunstenaar, die een belangrijke rol speelde in de Vlaamse schilderkunst van de 18e eeuw. Hij liet een omvangrijk oeuvre na, dat getuigt van zijn talent, zijn eruditie en zijn originaliteit. Zijn werken zijn te bewonderen in verschillende musea en kerken in België en daarbuiten.
Comments