top of page

Schilderen op koperplaat

Deze gedetailleerde stillevens zijn gemaakt door Hendrika Anna Doedijns (Leeuwarden, 1942). Beide schilderijtjes zijn in miniatuur geschilderd op kleine koperplaten.


Meer informatie over het Bloemstilleven met viooltjes en het Fruitstilleven met druiven uit onze collectie.


Techniek


Anna Doedijns werd in de jaren '80 gestimuleerd om op koper te gaan schilderen. Uit haar biografie: 'Mij leek het wel een uitdaging, ik wilde het graag leren. Alleen, doordat je gebonden bent aan kleine formaten moet je ook heel fijn schilderen. Grof schilderwerk op koper is niet gepast. Op linnen kun je lichtvoetiger aan de slag. Op koper schildert het zwaarder, net alsof dat de olieverf wat meer aanzuigt.'


Schilderen op koper is van alle tijden en werd al ontdekt en uitgevoerd door bekende schilders als Pieter Brueghel de Oude. In die tijd schilderde men veel op houten panelen. Het nadeel daarvan was dat het hout ging krom trekken waardoor het schilderij kon gaan barsten.

Om metaalplaten zoals koper, als schilderoppervlak te kunnen gebruiken, worden ze opgeruwd en soms met knoflook ingesmeerd. De knoflook is plakkerig en zorgt ervoor dat de verf beter aan de drager hecht. Een alternatief voor de knoflook is lijnzaadolie. Op de metalen platen is een roestwerende dunne grondlaag nodig.


Museum Boijmans van Beuningen


Dit werk van 17e eeuwse schilder Adam Pijnacker is een voorbeeld van een schilderij geschilderd op een koperen plaat. Dit schilderij behoort tot de collectie van Museum Boijmans van Beuningen. In het komende jaar opent het museum de deuren van het depot en is dit schilderij aldaar te zien.



Adam Pijnacker (1620-1673) | Landschap in Italië

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page